Záhrada Záhrada

Zimný rez ovocných stromov

Pýtali ste sa:

Kedy je potrebné robiť zimný rez ovocných stromov a ako pri ňom postupovať? Na čo vlastne slúži? Kedy sa robí letný rez a ktoré sú jeho princípy? Aký je medzi nimi rozdiel? Čo keď stromy nezrežem, uškodí im to?

Martin Čurda odpovedá Martin Čurda

Zimný rez robíme po skončení vegetačného obdobia, keď opadnú listy, no zároveň teplota neklesne výrazne pod nulu, ideálne, ak by bola blízka nule, či mierne nad – dva, tri stupne. Jeho účelom je presvetliť koruny ovocných stromov a podporiť rast čerstvých zdravých výhonkov. Husté koruny stromov totiž napádajú choroby častejšie ako presvetlené ovocné dreviny. Navyše – ak bude v korune dostatok svetla – budú sa vyvíjať aj zdravé plody v správnej veľkosti a bez chorôb. Letný rez nemá presné časové ohraničenie a robíme ho vlastne počas celého vegetačného obdobia – teda od mája do septembra. Jeho účel je udržiavanie tvaru koruny a obnova rodivého dreva. Patrí sem aj vylamovanie „vlkov“ v júni z vnútra zahustených stromov. Rozdiel medzi oboma rezmi je v čase, kedy ich vykonávame a v hĺbke do akej koruny stromov zrezávame. Ak sú priaznivé podmienky, pri zimnom reze môžeme vykonať radikálnejšie zásahy, či dokonca „opraviť“ tvar koruny po nesprávnych letných zásahoch. Ak by sme ovocné stromy nerezali, stromu ako takému by to spočiatku nijako neuškodilo. Ale postupne by sa koruna zahustila, klesla by kvalita, i množstvo plodov, strom by bol náchylnejší na hubové choroby a v konečnom dôsledku by aj rýchlejšie zostarol.

Máte dobrú radu aj vy?

Napíšte na debatu a vymeňte si skúsenosti s ďalšími zahrádkármi.

Chcem poradiť

Nenašli ste odpoveď na Váš problém?

Požiadať o radu Chcem radu

Najnovšie témy