Životný štýl Strava a chudnutie

Mám problém s vyprážaným jedlom. Som od toho závislá. Môžem jesť niečo vyprážané, čo nie je príliš nezdravé?

Pýtali ste sa:

Mám jeden veľký problém – neviem držať diétu. Sladké príliš nemusím, môj problém je skôr so slaným alebo vyprážaným. Som od toho závislá. Existuje nejaké riešenie aj pre mňa? Môžem jesť niečo vyprážané, čo nie je príliš nezdravé?

Monika, 28 rokov, Trnava
Michael Achberger odpovedá Michael Achberger

Hranolky, chipsy, vyprážaný syr, rezeň a ďalšie vyprážané pochúťky obsahujú veľké množstvo kalórií, ktoré len veľmi ťažko spálite. Jedlá vyprážané v oleji strácajú vodu a absorbujú tuk, čo preukázateľne podľa štúdií zvyšuje obsah kalórií.

Ak chcete aspoň o niečo zdravšie vyprážať, tak je dôležité je, na akom oleji. Ak použijete obyčajný kuchynský olej alebo maslo s tendenciou k prepaľovaniu, vyrábate si predpoklad na zdravotné problémy. Akonáhle tuk počas zahrievania presiahne dymový bod, dochádza k vzniku karcinogénnych lá­tok.

Pri vyprážaní potravín obsahujúcich škrob vznikajú aj nebezpečné neurotoxíny akrylamid a glycidamid. Poškodzujú nervové tkanivá, spôsobujú neplodnosť a môžu stáť za rakovinou a ďalšími chorobami. Prepálené tuky sú tiež zdrojom trans mastných kyselín, ktoré znižujú dobrý HDL cholesterol a naopak, zvyšujú podiel zlého LDL cholesterolu. Prepálený tuk spoznáte podľa modrastého dymu, ktorý z panvice stúpa. Modré sfarbenie je dané chemickými zmenami v oleji.

Ak nechcete vyprážané pokrmy úplne vyškrtnúť zo svojho života, obmedzte aspoň ich frekvenciu vo svojom jedálničku. Raz za čas vám opečený rezeň alebo syr bohato stačí.

Vyhnite sa ale fast food podnikom a jedlo si pripravte radšej doma. Použite kvalitné a čerstvé suroviny, a strážte, aby pri vyprážaní olej nepresiahol dymový bod.

Nenašli ste odpoveď na Váš problém?

Požiadať o radu Chcem radu

Najnovšie témy